Анонси





 

Екологічний флешмоб

Назад

День без поліетилену

3 липня з нагоди Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day) на території Чернігівської області планується проведення екологічного флешмобу «Екологія в дії: пакетам Торба!».

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації пропонує органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам та установам, навчальним закладам, жителям та гостям області у цей день долучитися до заходу, зокрема відмовитися від використання поліетилену та скористатися екоторбинками, паперовими пакетами й іншими побутовими предметами, що не шкодять довкіллю.

Мета заходу – акцентувати увагу до проблем надмірного використання пластику, формування відповідального ставлення до споживання й утилізації шкідливих ресурсів серед населення.

ЧОМУ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ПОЛІЕТИЛЕН?

У довкіллі пластик перетворюється на мікрочастинки, які потрапляють у ґрунт, воду та повітря. Пластикові пакети, як і увесь одноразовий пластик, виготовляються переважно з викопного палива, що спричиняє кліматичну кризу.

Цифри вражають:

  • щорічно у світі виготовляється понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 одиниць на кожного дорослого мешканця Землі, переробляються з них лише 10%-15%;
  • щохвилини у світі використовується близько мільйона пакетів;
  • у природному середовищі поліетилен розкладається понад двісті років, а пластик – майже 450.

У Європейському Союзі, аби запобігти пластиковому засміченню, схвалено Директиву 2015/20 про зменшення споживання легких пластикових пакетів, що вносить зміни до директиви 94/62 про упаковку і відходи упаковки.

Україна також зробила важливий крок у напрямку зменшення споживання пластикових пакетів. Понад 2 роки тому вступив у дію Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Відтоді, за інформацією Міністерства економіки, українці зменшили використання пластикових пакетів, залежно від різновиду, на 40-90%.

Тож закликаємо долучитися до вищевказаного екологічного заходу.

Разом ми зробимо Україну чистішою!

Назад