Анонси





 


Назад

Проведені тренінги для фахівців, що навчатимуть представників сільських, селищних і міських рад Чернігівщини

 

Відповідно до пункту 18 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України програмно-цільовий метод у бюджетному процесі на рівні місцевих бюджетів, які не мають взаємовідносин з державним бюджетом, застосовується починаючи із складання проектів таких місцевих бюджетів на 2019 рік.

2 і 3 жовтня 2018 року в м. Чернігів експертом з методології  бюджетного процесу проекту «ЄС для підсилення державних фінансових систем місцевих урядів» Тамарою Шаповал спільно з фахівцями Департаменту фінансів обласної державної адміністрації проведені навчальні тренінги із застосування програмно-цільового методу на рівні місцевих бюджетів для фахівців фінансових органів районних державних адміністрацій (по дві особи від фінансового органу).

За результатами тренінгів видані сертифікати учасника тренінгів для тренерів «Програмно-цільовий метод бюджетування на місцевому рівні».

Згідно із завданням Міністерства фінансів України від 17 серпня 2018 року № 05110-23-8/21974 «Щодо проведення тренінгів» та п. 17.2. розпорядження в.о. голови обласної державної адміністрації Юлії Свириденко від 27 вересня 2018 року № 556 «Про заходи щодо забезпечення складання проекту обласного бюджету на 2019 рік та прогнозу обласного бюджету на 2020-2021 роки» упродовж жовтня – першої декади листопада цього року спеціалістами фінансових управлінь і відділів райдержадміністрацій (тренерами) будуть проведені навчання для представників сільських, селищних та міських (міст районного значення) рад, які з 01.01.2019 вперше застосовуватимуть програмно-цільовий метод у бюджетному процесі.

Основні переваги ПЦМ

● Це система планування та виконання бюджету, орієнтована не на утримання бюджетних установ, а на досягнення стратегічних цілей у найбільш ефективний спосіб.

● Забезпечується безпосередній зв’язок між виділенням бюджетних коштів та результатами їх використання.

● Забезпечується можливість відстеження відповідності витрат з бюджету цілям та завданням головного розпорядника коштів.

● Наявність інформації (об’єктивної та прозорої) для прийняття виважених управлінських рішень.

Довідково. У 2018 році зведений бюджет Чернігівської області включає 333 місцеві бюджети, у тому числі: один обласний бюджет, 4 – міст обласного значення (Чернігів, Ніжин, Прилуки, Н.-Сіверський), 2 – районні у місті Чернігів (Новозаводський і Деснянський), 22 районні бюджети, 2 міські бюджети районного значення (а саме, м. Бахмача та м. Борзни), 37 бюджетів об’єднаних територіальних громад, 256 сільських і 9 селищних бюджетів, які ще не об’єднались. До початку процесу об’єднання територіальних громад на Чернігівщині налічувалось 594 місцеві бюджети, зараз їх число зменшилось на 261 одиницю або в 1,8 раза.      

Усі 62 бюджети, які мають прямі взаємовідносини з держбюджетом (обласний, 20 райбюджетів, 4 бюджети міст обласного значення, 37 бюджетів отг), затверджені та виконуються за програмно-цільовим методом бюджетування. Крім того, відповідно до частини першої статті 20 Бюджетного кодексу України за ПЦМ затверджені ще 4 бюджети, у яких відсутні безпосередні взаємовідносини з державним бюджетом (Сновський і Куликівський районні бюджети, Новозаводський та Деснянський районні бюджети  м. Чернігова).

 

Назад