Анонси





 


Назад

Запровадження ґендерно-орієнтовного бюджетування

Стратегією реформування системи управління державними фінансами на 2017-2020 роки, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.02.2017 № 142-р, в рамках удосконалення програмно-цільового методу передбачено інтеграцію ґендерно-орієнтованого підходу у бюджетний процес. Проектом Основних напрямів бюджетної політики на 2018-2020 роки (розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.06.2017 № 411-р) визначено необхідність дотримання головними розпорядниками бюджетних коштів принципу забезпечення рівних ґендерних прав і можливостей під час формування бюджетних показників.

Ґендерно-орієнтоване бюджетування розглядається як впливовий елемент управлінської діяльності, пов’язаний з розробкою бюджетів різних рівнів, що надає важливу інформацію фахівцям, які приймають рішення щодо розподілу бюджетних коштів. Розробка ґендерно-орієнтованого бюджету дозволяє побачити, як доходи та видатки бюджету впливають на соціально-економічне становище й можливості жінок та чоловіків, а також на аспекти рівності між жінками і чоловіками у країні.

Консультативну підтримку процесу інтеграції ґендерно-орієнтованого підходу у бюджет надає Проект „Ґендерне бюджетування в Україні” за сприяння Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA).

За підтримки Проекту протягом 2015-2018 років в областях та в місті Києві було створено робочі групи і здійснено ґендерний бюджетний аналіз програм у галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення, молодіжної політики, фізкультури і спорту, житлово-комунального господарства, культури і мистецтва.

Наша область долучилась до Проекту у 2018 році. Робоча група Чернігівської обласної державної адміністрації з реалізації Проекту в області провела ґендерний бюджетний аналіз двох програм у сфері «Культура та мистецтво». Для ґендерного бюджетного аналізу були обрані дві обласні бюджетні програми: «Музеї і виставки» та «Менський зоологічний парк загальнодержавного значення». Аналіз бюджетних програм виявив і засвідчив важливі результати та став кроком до усвідомлення необхідності підтримки подальшої роботи з ҐОБ в області. З результатами аналізу бюджетних програм можна ознайомитись тут презентація.pdf

На даний час Міністерство фінансів України працює над впровадженням ґендерно-орієнтованого бюджетування в бюджетний процес на державному та місцевому рівнях, зокрема напрацьовуються зміни до нормативно-правових актів, що регулюють бюджетні відносини та документів, що застосовуються в бюджетному процесі. Найближчим часом всі місцеві бюджети мають формуватися із урахуванням ґендерного аспекту.

Планом роботи Проекту „Ґендерне бюджетування в Україні” протягом 2019-2020 років заплановане проведення навчальних семінарів з цього питання на місцевому рівні, зокрема і в нашій області.

Назад